Mediation meets Haviltex
Op 12 juli 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de afdwingbaarheid van mediationclausules in overeenkomsten. Deze uitspraak biedt duidelijkheid over de interpretatie en juridische status van mediationclausules en hun verhouding tot gerechtelijke of arbitrale procedures. Centraal stond de vraag of een mediationclausule daadwerkelijk verplicht tot mediation alvorens een procedure kan worden gestart.
Uitspraak
De Hoge Raad heeft bepaald dat de inhoud van de mediationclausule door uitleg daarvan moet worden vastgesteld aan de hand van de zogenaamde Haviltex-maatstaf. Een mediationclausule kan partijen verplichten om mediation te proberen voordat zij een juridische procedure starten, maar dit is niet altijd het geval. Afhankelijk van de formulering en de bedoeling van de partijen kan een mediationclausule ook een niet-verplichtend karakter hebben.
Bij de uitleg kunnen omstandigheden zoals het feit dat de mediationclausule tussen professionele partijen is overeengekomen en dat de overeenkomst en het geschil een zakelijk karakter hebben, een rol spelen. Dit betekent echter niet automatisch dat de mediationclausule partijen verplicht tot mediation voordat zij een procedure aanhangig maken.
Indien een mediationclausule wel verplicht tot mediation en een partij start toch een gerechtelijke procedure zonder eerst mediation te proberen, kan de rechter op verzoek van de andere partij besluiten om de procedure aan te houden om alsnog mediation te proberen. De rechter is daartoe niet verplicht. Bij de beslissing om een procedure al dan niet aan te houden, kunnen factoren zoals de spoedeisendheid van de zaak of omdat mediation zinloos is een rol spelen.
Bovendien overweegt de Hoge Raad dat toepassing van een mediationclausule niet tot gevolg mag hebben dat het recht van partijen op toegang tot de rechter (art. 6 EVRM) op onaanvaardbare wijze wordt aangetast.
Gevolgen van de uitspraak
De uitspraak van de Hoge Raad benadrukt het belang van zorgvuldige formulering van mediationclausules. Dergelijke clausules kunnen partijen verplichten tot mediation, afhankelijk van de specifieke formulering en omstandigheden van het geval. Een mediationclausule is dus niet zo vrijblijvend als vaak wordt gedacht. Daarom dienen partijen bijzondere aandacht te besteden aan de formulering van mediationclausules om hun bedoelingen duidelijk vast te leggen.
Heeft u vragen over mediationclausules in bijzonder of andere vragen over het ondernemings? Neemt u dan contact op met mij. Ik help u graag.